top neuropsyrurgie
psychosomatische klachten
Belangrijk uitgangspunt van Neuropsyrurgie is dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en dat het zenuwstelsel beide verbindt.

Op zich niets nieuws, want Socrates verklaarde al dat ‘een van de ziel gescheiden lichamelijke aandoening’ niet bestaat. Zijn leerling Plato vond de grootste fout bij de behandeling van ziekten dat er een dokter voor het lichaam en een dokter voor de ziel was.

Het heeft echter lang geduurd voor de moderne medische wereld hierin wilde geloven. Onderzoek naar ziekte, pijn en disfunctioneren had alle voorrang boven onderzoek naar bijvoorbeeld de invloed van geluk en positieve gevoelens van de mens. Nu er met de dag meer mensen last hebben van stress en bijkomende lichamelijke klachten, wordt het verband tussen geestelijk en lichamelijk welzijn steeds vaker onderzocht en bewezen. Zo is bekend dat door stress de lichamelijke weerstand daalt. Bij een depressie is heel duidelijk een scala aan lichamelijke klachten te herleiden naar de ontregeling van het lymbische systeem (een onderdeel van de hersenen). Duidelijke voorbeelden zijn slaap-, plas- en eetproblemen.

Psychosomatische klachten vinden hun oorsprong dus altijd in het psychische. Psychisch onbehagen veroorzaakt storingen in het functioneren van het zenuwstelsel, dat tot taak heeft al de orgaanfuncties én het immuunsysteem én het hormonale systeem op correcte wijze te laten werken. Lukt dit niet, dan zullen er allerlei lichamelijke klachten ontstaan of uiteindelijk ziekte. Bijkomend probleem is dat u het slecht functioneren van het zenuwstelsel niet kunt voelen voordat lichamelijke klachten zich daadwerkelijk kenbaar maken. In dit opzicht is het vergelijkbaar met bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk, die u pas opmerkt als de dokter hem door meting heeft kunnen vaststellen. Ook psychosomatische klachten zijn door meting vast te stellen. Het is dan zaak dat u zich voldoende en helder bewust wordt van de oorzaken. Anders blijft het ziekmakend proces in stand. Dit proces vindt plaats tijdens de behandelingen.

Niet-psychosomatische klachten neem ik niet in behandeling. Hiervoor verwijs ik u door naar een deskundige arts op het desbetreffende gebied.